Robinson Crusoe kratki sadržaj:

robinson-kruzo-daniel-defoeRobinson Crusoe je nestašan mladić nemirna duha koji je sanjao o plovidbi. Tako je jednom otišao s brodom u Ameriku. Na putu se dogodila velika oluja i svi putnici su poskakali u svoje čamce. Veliki val je zapljusnuo čamce i svi su poginuli osim Robinsona. Njega je voda odnijela na obalu. Robinson je stao na čvrsto tlo. Nakon dvadesetak koraka je pao na pod i zaspao. Probudio se, bilo mu je čudno gdje je to. U daljini je vidio brod koji se nasukao, to je bio brod s kojim je on došao. Napravio je splav i otplovio do nasukanog broda. Tamo je našao mačka i psa, i uzeo je stvari koje su mu trebale. Tako su prolazile godine, a on se samo družio sa psom, mačkom i jednom crvenom papigom koju je naučio govoriti.

Jednog je dana čuo neku buku. Uzeo je pušku da pogleda što se to tamo događa. Naišao je na neke ljudoždere koji su plesali oko vatre, a pokraj vatre je bio dječak. Robinson je ispalio metak i oni su pobjegli. Robinson je objasnio da mu ne želi ništa. Nazvao ga je Petko. Petko mu je bio dobar sluga. Prošlo je deset godina.

Perko i Robinson su
šetali po otoku kada su na moru vidjeli brod. Potrčali su da vide što se događa. Nekoliko pobunjenika je zarobilo kapetana i njegove ljude.

Robinson Kruzo i njegov prijatelj su oslobodili zarobljenike i kapetana. Kapetan ih je radi pomoći što su mu pružili odvezao u Englesku.

Dojam o djelu:
U ovom romanu mi se skoro sve svidjelo, osim tog što se Robinson vratio u Englesku, a mogao je ostati sa svojim prijateljom Petkom.

Mjesto radnje: More

Vrijeme radnje: Ljeto

Glavni likovi:
Robinson Crusoe – “… nestašan mladić nemirna duha.“
Petko – “Petko se pokazao kao dobar i vjerni sluga.“

Sporedni likovi: Mačak, Pas, Papiga